Technische informatie over de velg

Wat voor soort velg heeft u, wat is de steek, hoe moet de velg vastgezet worden? Kortom, de technische informatie over de velg en een set winterbanden.

Steek:
Dit is het boutpatroon die aangenomen wordt om een wiel te bevestigen. Bij veel auto’s zitten de wielen bevestigd met 4 of 5 bouten/moeren. Er zijn echter ook enkele(franse) voertuigen die zijn bevestigd met 3 bouten/moeren.  Amerikaanse voertuigen of enkele SUV’s zijn zelfs gemonteerd met 6 of 8 bouten/moeren.

De steek is de cirkel bepaald door de positie van de bouten in, het centrum van elke bout ligt aan de omtrek van de steekcirkel. Bij 4 & 6-gaats velgen is het vrij simpel te meten. Dit kun je doen door de afstand tussen 2 tegenovergestelde boutgaten (hart) te meten.  Bij een 3 & 5-gaats velg is dit iets moeilijker doordat er geen boutgat tegenover elkaar zitten. Hier moet je een visuele cirkel trekken door de hartlijn van de boutgaten.  De diameter van deze hartlijn is dan de steek.  Stel je voor de gemeten afstand is 100mm dan is de steek voor 4 boutgaten 4x100 en bij 5 boutgaten 5x100 enzovoort.

Moeren of Bouten:
Wielen kunnen bevestigd zijn doormiddel van wielbouten of wielmoeren. Welke van deze 2 typen er op uw auto zitten, dat heeft de fabrikant bepaald. Deze bepaald tevens welk soort bouten of moeren erop moeten. Zo kunnen ze een bolle of een conische aansluiting hebben. Ook kan er variatie zitten in de dikte, lengte of spoed van de draad.  Denk bij het vastdraaien van uw bouten/moeren er altijd aan dat dit kruislings moet gebeuren.

ET-waarde:
De ET-waarde (Einpress Tiefe) ook wel de off-set genoemd, bepaald hoeveel een velg naar buiten of naar binnen komt te staan.  Het is verstandig om een ET-waarde te hanteren die zo dicht mogelijk bij de originele specificaties in de buurt komt. Zo voorkom je dat een auto zich anders gaat gedragen.

Voor een lage ET-waarde geldt:  bijv. 15, de velg komt meer naar buiten.
Voor een hoge ET-waarde geldt:  bijv. 50, de velg gaat meer naar binnen toe.

Velg afmetingen:
De afmetingen van een velg geven ze meestal als volgt aan:
Breedte in J x Hoogte in inches bijv. 6,5Jx15”
Hierin is 6,5J de breedte van de velg  en de 15” de grootte oftewel de diameter van de velg.

Naafgat/PCD:
In het midden van de velg zit een naafgat (PCD). De grootte van dit gat is afhankelijke van de autofabrikant.  Deze moet altijd strak en nauwkeurig aansluiten op de wielnaaf van uw auto. Dit om eventuele ongelukken, beschadigingen en trillingen te voorkomen.  Soms kan men gebruik maken van een centreerring. Deze vult dan de overtollige ruimte tussen wielnaaf en velg op.

« terug naar de vorige pagina

7500+ WINTERBANDEN GEMONTEERD!

Honderden tevreden automobilisten rijden op onze winterbanden en daar zijn wij trots op. Bedankt voor uw vertrouwen!

Waarom een set winterbanden

  •   Niet ieder jaar balanceerkosten
  •   Beter voor de (winter)banden
  •   Zelf tijdig monteren
  •   Zomervelgen blijven beschermd voor pekel
  •   Uw kostbare lichtmetalen velgen raken niet beschadigd
  •   Bandenopslag is beter met velg 
  • Copyright © 2020 Set winterbanden | ontwikkeld door Taal&Digitaal