Advies winterbanden

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van winterbanden wel nodig is hier in Nederland. We kunnen dit kort samenvatten en u kunt dan zelf uw conclusie trekken.

  • Wanneer u in de winter veel kilometers rijd.
  • Wanneer u op ongebruikelijke tijdstippen rijd (’s morgens vroeg, ’s avonds laat en ‘s nachts).
  • U komt in de winter regelmatig in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Frankrijk, Ardennen of overige winterse gebieden.


In Nederland rijden vrijwel de meeste automobilisten het gehele jaar door op zomerbanden. Al is dit aantal in de afgelopen paar jaar wel sterk afgenomen. Deze afname is voornamelijk te danken aan een aantal landen die tegenwoordig het gebruik van winterbanden verplichten. De regelgeving gebied dan dat het voertuig van de automobilist uitgerust is naar gelang de weersomstandigheden. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Finland, geldt zelfs een verplichting op winterbanden tussen bepaalde data.

Veel Nederlanders gaan op wintersport. De meeste van deze mensen kopen of huren dan meestal een set winterbanden voor hun auto. Vaak is dat nodig omdat ze naar een land gaan, of door een land heen reizen, waar een winterbanden verplichting geldt. Is er geen verplichting op winterbanden maar wordt er wel van u verwacht dat u uw voertuig aanpast aan winterse omstandigheden, dan kunt u in sommige landen ook problemen krijgen wanneer u betrokken raakt bij een ongeval. Men riskeert dan een boete en/of ze moeten de schade deels of in zijn geheel betalen.

Tegenwoordig is het merendeel van de auto’s uitgerust met allerlei soorten techniek om de veiligheid op de weg te verbeteren. Deze auto’s zijn standaard al uitgerust met ESP en ABS. De ESP en ABS zorgen ervoor dat de remweg wordt verkort en dat de auto in een kritieke situatie nog steeds onder controle blijft van de bestuurder. Deze systemen doen hun werk echter alleen goed wanneer het contact met het wegdek ook van degelijke kwaliteit is, goede banden dus. Heeft men in de winter geen winterbanden dan heeft men ook weinig tot niets aan deze (dure) veiligheidssystemen.
De meeste automobilisten zijn dikwijls wel bereid om te betalen voor deze dure technische veiligheidssystemen, maar besparen juist wanneer het gaat om de aanschaf van (winter)banden. Er vaak niet rekening mee houdend dat dit het enige contact met het wegdek betreft. Bezuinigen op banden betekend dus eigenlijk dat u bezuinigd op veiligheid!

In tegenstelling tot een aantal jaar geleden is het aanzienlijk drukker geworden op de wegen. Ook zijn er op het gebied van auto’s veel veranderingen geweest, de verschillende autofabrikanten produceren steeds meer auto’s met meer vermogen en meer koppel. Dit om de bestuurders tevreden te houden. Men moet steeds sneller kunnen optrekken en harder door de bochten kunnen. Ze vergeten vaak dat dit allemaal alleen maar mogelijk is omdat de banden dit toelaten. In de meeste gevallen is dat niet veel meer dan een briefkaart per band. Kort gezegd wanneer je met 120 KM/h over de snelweg rijd dan heeft een voertuig maar grip op een oppervlakte ter grootte van ongeveer 2 a4’tjes. Wanneer u nu een noodstop moet maken dan moet dat oppervlak van 2 a4’tjes groot het voertuig zo snel mogelijk tot stilstand brengen. Hiervoor zijn dus verschillende banden ontwikkeld. In de zomer: zomerbanden en in de winter: winterbanden.

In de winter is de remweg aanzienlijk korter met winterbanden dan met zomerbanden. Op het plaatje hierboven is een verschil te zijn op een besneeuwd wegdek en een wegdek waar ijzel op ligt. Winterbanden zijn ontwikkeld om meer grip en te bieden onder winterse, koude, omstandigheden. Daarom zijn winterbanden erg verschillend ten opzichte van zomerbanden.

« terug naar de vorige pagina

7500+ WINTERBANDEN GEMONTEERD!

Honderden tevreden automobilisten rijden op onze winterbanden en daar zijn wij trots op. Bedankt voor uw vertrouwen!

Waarom een set winterbanden

  •   Niet ieder jaar balanceerkosten
  •   Beter voor de (winter)banden
  •   Zelf tijdig monteren
  •   Zomervelgen blijven beschermd voor pekel
  •   Uw kostbare lichtmetalen velgen raken niet beschadigd
  •   Bandenopslag is beter met velg 
  • Copyright © 2020 Set winterbanden | ontwikkeld door Taal&Digitaal